Всеки човек, който обича цветята, може да си направи свое собствено езеро с водни лилии и да си има своя собствена красота, която да радва очите и сърцето. Това каза Дойчин Владимиров – собственик на ферма за водни лилии в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Интересът му към цветята е голям и още когато се пенсионира от армията започва да се занимава с отглеждането на рози с тяхното огромно разнообразие от цветова гама, като в началото е започнал с отглеждането на 10 цвята и е достигнал до впечатляващото разнообразие от над 150 цвята рози. На това отдава и огромното впечатление което му правят различните нюанси на цветовете на лилиите в Индонезия. "Водите лилии и водните растения са уникално красиви със своите нюанси – това са бяло, червено, розово, жълто и различните комбинации между тях, все едно най-добрите художници са си рисували с най-тънките линийки и форми. Връщайки се от Индонезия си взехме синя тропическа лилия, и оттам си създадохме интереса и си направихме едно езеро за собствена красота.“

По думите му лилиите са водни рози, и както хората обичат да отглеждат различни розови храсти в градината си, така могат да направят и малък воден кът, където да отглеждат лилии. "Съществуват два вида водни лилии: едните са тропически и искат условия, в които да няма зима, другите са "харди“ или зимоустойчиви. Тропическите имат някои предимства, но имат и особености за зимата – не само прибиране, а искат и други условия, които са по-заангажиращи,“ разказа той и посъветва начинаещите любители на водни лилии да засаждат млади растения, които вече са развити, а да не започват със семена. "Така когато растението бива прехвърлено и засадено, когато се аклиматизира и се вкорени – това става в порядъка на месец, то веднага радва окото и езерото е пълно с красота“.

Дойчин Владимиров разказа и за иновативната идея за България да се правят букети и аранжировки от водни лилии, която му хрумва след като присъства на приятното вълнение на млада двойка, сгодила се в неговата ферма за лилии. "Правя цветовата гама на букета и веднага го слагам в съд с минерална вода. Такъв букет се съхранява около ден.“

"Реално тази красота и работа с водните лилии носи една удовлетвореност от живота, една пълноценност. Аз чувствам, че изживявам пълноценно моя живот, защото съм допринесъл да се разнообрази биосферата, разнообразието на растителния свят в България с разпространението на тези водни лилии и многото разнообразие на водни растения. А красотата поражда красота и спира негативните мисли и чувства,“ категоричен е Дойчин Владимиров.

Калина СВЕЖИН