Вчера Министерският съвет освободи председателя на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти проф. Илко Гетов. Аргументи за тази промяна не бяха оповестени, както и за други кадрови решения на служебния министър на здравеопазването, заявява доц. д-р Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК, информират от пресцентъра на ПП.

Срещу освобождаването на проф. Гетов се обявиха съсловната организация на магистър - фармацевтите, представители на фармацевтичната индустрия и други организации. Причината е неговата безупречна професионална репутация. Съветът по цени има изключително специфични експертни функции, а вече бившият председател проф. Илко Гетов е безспорен специалист, представител на България в Европейската агенция по лекарствата ЕМА, реномиран преподавател в МУ София и бивш председател на съсловна организация, е позицията  на доц.д-р Васил Пандов.

"За служебното правителство това явно няма никакво значение. Няма значение също, че срещу смяната в Съвета по цени има принципна позиция на фармацевтичния сектор, че са отворени над 60 процедури за достъп на пациентите до нови терапии, които може да бъдат блокирани. Подобни кадрови решения на служебно правителство имат деструктивно отражение върху целия механизъм на функциониране на публичните органи. " , казва Пандов.

"Назначената за нов председател на Съвета е пряко свързана с ГЕРБ като заместник-министър на здравеопазването в едно от неговите правителства. Това едва ли е случайно", изказва съмнения председателят на Надзорния съвет на НЗОК.