Компромис за правителство с ГЕРБ би обезличил ПП-ДБ, такава позиция изрази политологът доц. Стойчо Стойчев, в коментар по темата възможно ли е правителство, изградено на основата на двете коалиции, в контекста на заявената от ПП позиция, че няма да подкрепят кабинет с мандата на партията на Борисов.

ПП изградиха идентичността си на базата на отрицание на ГЕРБ, а това означава, че всякакъв компромис в посока договорености с партията на Борисов, това би ги обезличило, стана ясно от коментара му за обществената телевизия.

"Тази позиция на "Продължаваме Промяната" е очаквана и напълно логична, допълни доц.Стойчев.

"Ясно е, че първият мандат ще е проблематичен, но по същата логика ще е проблематичен и вторият мандат. От ПП-ДБ ще предложат компромисен министър-председател, но е важно кой ще е посредникът между двете големи партии. По-скоро няма да получим добър резултат", прогнозира Стойчев.

"Големият напън ще е за София през есента, когато ще се проведат изборите за местна власт", каза той, като подчерта, че всяка коалиция с "врага" за ПП е подливане на вода за "есенната цел".

Виновни за патовата ситуация са избирателите - избрали са полярен парламент. Задачата е невъзможна за решаване  - и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ, категоричен е в позицията си доц.Стойчев.