За нито един от западните ни партньори не изглежда нормално състоянието на България. Нищо не е случайно - нито списъкът "Магнитски"2, нито който и да е от останалите скандали в обществото. Ясно е, че това са политически процеси. Властта е на някакъв аукцион и всеки наддава в момента как да се докопа до нея.  Това стана ясно от казаното в Аудиокаста "Това е България" на "Фокус"  от доц. Татяна Буруджиева, политолог, философ и политик, народен представител от 42-ия парламент, в анализа й на предизборната ситуация в контекста на поредицата скандали около списъка "Магнитски"2, действителните банкноти от шкафчето на премиера Бойко Борисов, с доклада за фалит на България и с пресконференцията на главния прокурор за заговор срещу държавата между мафията и осъдени лица, с намек за участие на водещи политически партии.

"В политиката дори само две от тези неща да се бяха случили и в момента, в който се случи първото, списъкът, вторият транш "Магнитски", беше ясно, че става въпрос за политически процеси, а не просто за някакви действия, които различни органи осъществяват по повод борба с корупцията. Първо, защото Законът "Магнитски" е политически закон и всички знаем, че това е така, и българите вече го научиха. И беше много откровено ясно избран моментът, както за втория списък, така и за заплахата от трети списък", каза доц. Буруджиева.

"За нито един от западните ни партньори не изглежда нормално състоянието на България. Ако на част от анализаторите и експертите тук и дори на част от политиците им се струва нормално да говорят, че няма никакво значение дали е служебно, или не е служебно правителството. За партньорите имам чувството, че не е точно така. Едно служебно правителство не може да се договаря, не може да осъществява сериозни стъпки", допълни тя.

"В момента, в който няма никакъв консенсус, и има – напротив, единственото, което споява, ако мога така да се изразя, политическите редици, е омразата между другия, нищо не може смислено да се направи, да се договори и да се очаква от една държава. Затова за мен беше и много странен целият дебат, кампанията за въвеждане на еврото, защото според мен нямаше кой да отговори на тези апели, тъй като чисто финансово България – виждаме, ако нещо можем да съдим като извод от този доклад, е, че параметрите са ни такива, че нямаше никакъв начин да въведем еврото. И аз не знам защо загубихме толкова много време в тези усилия, вместо да ги насочим към подобряване на финансовите параметри", каза още политологът.

Според Буруджиева, всеки жонглира по някакъв начин с думи, с образи, с факти и няма как хората да се ориентират дали това е истина, или не е истина:

"Самите институции виждате, че правят една крачка насам, една крачка натам, като финансовия министър. Ако наистина държавата е пред такъв срив, смятам, че факт е, че политическата отговорност на това правителство се носи само от президента и затова смятам, че е редно президентът да се изправи и да каже за какво става дума". 

"Властта имам чувството, че е на някакъв аукцион и всеки наддава в момента как да се докопа до нея. Но истината е, че властта в една парламентарна република е в ръцете на гражданите, които казват на политиците чрез гласа си кой на какво място е и кой с кого трябва да седне да управлява независимо от това дали се харесват или не", каза още в анализа си доц. Буруджиева. 

Цоня СЪБЧЕВА