Увеличава се честотата на затлъстяване сред детското население, където всъщност е и големият проблем за България, защото страната ни е на едно от челните места по детско затлъстяване в Европейския съюз. Това каза доц. д-р Константин Гроздев, основател и председател на Българското дружество по бариатрична хирургия и член на Международната федерация за хирургия на затлъстяването и метаболитните заболявания, в предаването "Здравето на фокус" на Радио "Фокус" във връзка със затлъстяването.  

"Съвременният човек живее под стрес, има достъп до доста храни, които не са подходящи, липсва му физическа активност", така доц. Гроздев обясни причините за все по-честите случаи на затлъстяване сред населението по света.

Експертът е категоричен, че тенденцията е да има все повече хора с наднормено тегло, но подчертава, че проблемът е много комплексен: "Световната здравна организация прави най-различни профилактики в тази насока, за да ограничи разпространението на проблема, но през последните години тези данни, които вие казахте, се увеличават многократно".

Доц. Гроздев споделя обаче, че е погрешно схващането, че затлъстяването се дължи на това, че един човек има неправилна диета и вредни хранителни навици.

"Голяма част от моите пациенти имат по-добри хранителни навици от един човек, който е с нормално тегло, и спортуват, и се опитват всичко да направят", обясни експертът.

Той казва, че ключът към наднорменото тегло е метаболизмът: "Проблемът е в техния метаболизъм. Това, което те поемат като храна, не е много, но просто се трупа по определен начин заради техния метаболизъм и се натрупва под формата на мастна тъкан". 

Доц. Константин Гроздев е експерт по бариатрична хирургия. Той разказа в радиоефира на "Фокус" какво всъщност представлява метаболната операция.

"Операцията лекува хроничното заболяване затлъстяване и свързаните с него други придружаващи заболявания в рамките на метаболитния синдром, които са: захарният диабет тип 2, високото кръвно, високия холестерол и триглицериди, омазняването на черния дроб", обясни хирургът.

"Метаболитната хирургия е методът за лечение на този проблем. Затова се казва "метаболитна" – защото лекува метаболизма на пациентите", допълни той.

Росица АНГЕЛОВА