В политическия живот на България тече един невъобразим хаос, в който е много трудно да се предвиди какво следва. Това, което със сигурност виждаме, е, че датата за връчване на втория мандат се отлага максимално напред във времето, за да може явно, ако вървим към сценарий за провеждане на избори наесен, това да е максимално късно и да не се влиза в края на август или в началото на септември като време. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ доц. д-р Евелина Христова, преподавател в НБУ.

По думите й това, с което разполагаме в момента е, че първият мандат беше връчен и не беше изпълнен ГЕРБ, които обявиха, че няма да подкрепят проектоправителство със следващите два мандата. Лидерът на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов каза, че евентуално в трети мандат биха подкрепили правителство на националното спасение, ИТН изпратиха писмо, че няма да подкрепя втория мандат, но Станислав Балабанов каза, че биха подкрепили с третия мандат експертен кабинет. В ПП-ДБ текат интересни процеси, в които ПП казаха, че няма смисъл да бъдат търсени, докато от ДСБ и "Да, България“ са склонни да разговарят за техническо правителство. От "Възраждане“ са казали, че ще подкрепят всички, ако не участват ГЕРБ и ДПС, а  "Величие“ се разпаднаха и там е не много ясен процесът.

"Просто тече един хаос, в който е много трудно да се предвиди какво следва. Интересното е, че всеки държи на своята дума пред "правителство“, но не знам дали в този смисъл пред тези думи има някаква разлика или просто търсят собственическо слагане на дума, с която да се свързва конкретно тяхната партия,“ обясни тя.

Интересни процеси текат и в ДПС – при тях ще отиде и папката за втория мандат. Според политолога във втората по големина партия се случва нещо, което не е ясно дефинирано и е трудно да обяснение. "Ако президентът Радев изчаква там да се отложат малко страстите и да си изяснят, това също е добре. Добре е в момента за държавата, ако може всички да се спрат, да се замислят и да се успокоят малко,“ каза тя и добави, че всички с голямо любопитство и нетърпение чакат изказването на почетния председател на партията Ахмед Доган, което най-вероятно според нея ще дойде непосредствено преди официалното обявяване за връчване на втория проучвателен мандат.

Доц. Евелина Христова смята също, че ако с втория мандат не се случи съставяне на правителство, е много трудно да си представи съставянето на кабинет с третия мандат при видимия хаос в отношенията на парламентарно представените партии. Според нея при едни нови избори в началото на септември месец избирателната активност ще бъде изключително ниска, което ще даде възможност за сериозно увеличаване на представителството на първите партии, но и е възможно да влязат нови малки формирования, които да направят още по-пъстра, но не и стабилна политическата картина.