Ескалират хакерските атаки особено по време на голямата разпродажба или така наречения "черен петък". За това предупреди доц. Златогор Минчев, Институт по информационни и телекомуникационни технологии към БАН в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус"

"Тази опасност само може да ескалира, защото както казах, благодарение на пандемията се увеличи броят на пазаруванията по интернет, поръчванията и доставките. И именно около "черния петък“ темата се разраства, затова защото просто вече се търсят много алтернативни начини за изкарване на пари в интернет от достатъчно доброжелателни търговци и хакерски групи" заяви експертът.

Той посъветва да се ползват услугите на PayPal, въпреки че не винаги това е възможно. 

"Най-добре да ползваме виртуална карта. Вътре има само парите, които сме планирали да изхарчим. Разбира се, не всички интернет търговци предлагат такава опция. Другото, което е хубаво да ползваме, е PayPal решение, което позволява връщане на плащането. И по принцип не е добра идея да въвеждате изцяло данните, освен ако това не е регламентиран търговец от големите вериги като Amazon или AliExpress. Въпреки че пак ще кажа, че там е добре да ползвате виртуално плащане посредством PayPal например, за да може, ако нещо не ви хареса, да си върнете парите. Няма 100-процентова сигурност" допълни той. 

Важно е да знаем, ако все пак станем жертва на хакерска атака при пазаруване, към кого да се обърнем.

"По отношение на нашето уреждане на нещата в Република България, има един портал - https://www.cybercrime.bg/, който едно време се стопанисваше от ГДБОП и мисля, че още. Както и Министерство на електронното управление имат някакво отношение по темата, но те по-скоро се занимават с организирането на процеса, тъй като това е криминално деяние", добави Минчев.

Експертът каза, че ако сме излъгани с пари, единственият вариант да ги получим обратно е да се обърнем към банката си.

Габриела ГЕОРГИЕВА