"За България геополитическите сценарии  са три: да потъва в европейското блато, да се присъедини към БРИКС и ШОС или да стане вилает под турски икономически чадър", това каза доц. Валентин Вацев, геополитически анализатор, в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус",  в коментара си за мястото на България в сблъсъка между Америка и Русия и ролята на Европа  в тази битка.

"Европейския съюз", който рисувахме като рай и идеал, още от самото начало, няма политическа субектност. Съюзът няма такава субектност. Отделните страни - да, но самият съюз не е политически субект. Последните месеци ЕС губи и своята икономическа субектност. ЕС вече не е Обетованата земя, в която трябва да влезем", каза доц. Вацев.

В момента Америка е разделена, въпреки преминалите първични избори, които по принцип би трябвало да доведат до успокоение в обществото.  Противоречията в американското общество се задълбочават, наблюдава се разлом, започващ от върха и се стигне до най-малките населени места в САЩ, дори на една улица и в един дом. Част от американските гласоподаватели се интересуват от икономически проблеми, а друга част - от екзестенциални и философски въпроси, като основата на демокрацията, правата на ЛБГТ общностите и пр. Америка е ценностно разделена, става ясно от думите на геополитическия анализатор.

В същото време, колкото и парадоксално да звучи, по същия начин е разделена и Русия и отношението вътре в страната към войната в Украйна показва това - 80% от народа подкрепя военните действия, започнати от Путин, но руската политическа и икономическа върхушка е разделена, става ясно от думите на Вацев. 

"Големите амбиции на Путин са да се преразгледа европейската архитектура на сигурност. Засега обаче не може нищо да се каже конкретно - двете воюват със себе си (б.р. САЩ и Русия), каза анализаторът и добави: 

"В момента Америка иска да придърпа ресурсите на Европа към себе си. Емблемата на германската икономическа мощ -  "Фолксваген",  е на път да се "пресели" в Америка. Евтините руски суровини също ги няма, т.е Европа трябва да се пренасочи към САЩ, а  това води до колапс на Европа - икономически и политически".

Българската партокрация и журналистите все още обсъждат въпроса на това ревнище,  въртят се в темите кой напреднал и кой отстъпил, а трябваше да формират глобални сценарии за бъдещето на България, става ясно от думите на Вацев.

"В момента виждам три сценария, но и трите на са добри:

Първият:  България да продължава да се враства в потъващата евопейска общност, която в моментга е като блато.

Вторият:  България де се свърже с БРИКС или ШОС в  контекста на тези геополитически проблеми.

Третият:  България да приеме икономическия чадър на Турция с  условна суверенност, да се раздели на вилаети под турски контрол. Това може да стане с договореност между Турция и Русия, които напоследък демонстрират много топли връзки.

"Третият вариант е напълно възможен, като се има предвид факта, че Русия не се интересува от балканските държави в момента", каза специалистът по геополитика.

Тези сценарии трябваше да бъдат обмислени от българския елит, смята той.

"Концепция за Национална сигурност, концепцията за Национална идея не може да се напише от академици и професори. Тя се пише от буржоазията - така, както стана във Франция и Великобритания.Трябва да се промени нашият  елит, но тъй като преходът не се състоя, нашият елит е носител на пороците на прехода. Там, където има национална буржоазия, има и национална концепция. Тези, които у нас са с претенции да са такава буржоазия, не отговарят на понятието", каза още доц. Валентин Вацев.  

Цоня СЪБЧЕВА