Войната в Украйна ще се глобализира. Това каза в обзора на деня "Това е България" доц. Валентин Вацев, геополитически анализатор.

"Истинската трагедия от войната е в това, че малкият човек страда и няма никакви гаранции за бъдещето си. Войната е тази сила, която обърква живота на всички. Във военно-технически смисъл войната си има своята логика и своята причинност. Тази война промени света. Аз забелязвам, че последната китайска програма за политическо възраждане на света съдържа някакви моменти на хегемонизъм. Китай се държи днес като страна, която след малко ще бъде хегемон. Това е разбираемо, естествено. Китай е осъден да бъде хегемон към средата на века, но още от днешните им публикации личи добронамерен глобалистки импулс", изтъкна той.

По думите му Китай близо 30 години изгражда един успешен държавен капитализъм и уверено се движи към зоната на хегемонията. Той поясни, че страната, която е най-силно променена, е Русия, а американската политическа система много тежко понася тази война.

"Русия е страната, в която промените текат най-бързо и най-дълбоко. В Русия докато решават въпроса в Украйна с военни средства, решават и въпроса за властта. На власт в Русия дойде по необратим начин промишленият капитал, които в момента овладяват предпоставките за своето развитие, но и държавната управленска машина. В Русия решават в момента по нов начин класическия въпрос за властта", подчерта доц. Вацев.

Според него обещанието на Путин, че тези, които днес воюват са утрешните управленци на страна, по същия начин въпросът е решаван със запазване на места след края на Втората световна война, когато Сталин още е бил жив. Той заяви, че войната е на път да премине от ограничена в глобална фаза.

"Всеки момент НАТО ще бъде принудено да се намеси експлицитно в тази война. Етапът е такъв, че войната предстои да премине от война де факто във война де юре. Войната ще се глобализира. Войната може да завърши по три начина - да завърши там, където е линията на двойно съприкосновение да се превърне в постоянна граница, междинният вариант е, ако Русия успее да завземе Одеса и Николаевск, а третият вариант е пълна победа, която аз не очаквам", обясни анализаторът.

Цоня СЪБЧЕВА