"До някаква степен ме изненада стилистиката на речта на Сергей Лавров пред научно-експертния форум "Примаковски четения“. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ доц. Валентин Вацев, геополитически анализатор. Лавров е говорил успешно пред научно-експертната общност с академичен уклон, с нов изказ, каза анализаторът. Според нето, Лавров е говорил това, което му е наредено от Кремъл. Пред научната общност той е показал една непозната картина на руската политика в света и Европа. "Той изрази съжалението, по спокоен начин, че руско-европейските отношения са развалени и скоро няма да се оправят. Следващото важно нещо, което е прозвучало като новина е, че е налице промяна в отношението към старата потребност да се промени състава на постоянните членове на Съвета по сигурност в ООН. Тази организация беше създадена като съюз на победителите", каза доц. Вацев в контекста на предложението Русия да се изключи от ООН. 

"По думите на Лавров, Съвета за сигурност трябва да се допълни с членове от Индия и Бразилия. Русия вече открито говори като представител на така наречения "трети свят" за глобализацията, която ще продължи. 

"Русия говори вече от позициите на този многополюсен свят, като негов продължител и защитник", каза още доц. Вацев. Това ще бъде един три или четири полюсен свят. Лавров лично би искал ЕС да бъде полюс в този свят, но категорично това едва ли ще бъде възможно. Единият полюс на силата и икономическото могъщество ще е Русия, другите са Китай и САЩ", каза още анализаторът. По думите на Лавров, повечето от големите структури, които сега съществуват към ООН трябва да претърпят дълбинни преобразования, а някои ще изчезнат съвсем. Ще бъдат открити нови. 

"Лавров издаде намеренията на руското ръководство за войната в Украйна, говорейки откровено от името на Путин. Той говори за преговорен край на войната и съобразяване с исканията на Русия", посочи Вацев.

Този път Кремъл говори не за война, а за победа, за пробиване на евроатлантическите устои, тъй като Франция и Германия са склонни да върнат отношението си към нея от преди 24 февруари. Такова е посланието на Русия към света, отправено от Сергей Лавров, смята анализаторът. 

"Чрез генерални послания, в свръх необичайна за Лавров среда, той отправя посланията на Кремъл по света - ние побеждаваме, остават техническите подробности. Русия бърза да приключи, тъй като през 2024 година има да решава съдбовен въпрос - за трансфера на властта и за създаването на една съюзна държава, от която те не са се отказали", каза още доц. Валентин Вацев.

Цоня СЪБЧЕВА