БСП в момента не показва жизнени сили, за да придобие водеща роля.Това каза в предаването на Радио "Фокус" "Добро утро, България" политологът доц. Татяна Буруджиева.

"Не може да си във водеща роля, когато си възможно най-малкият, който евентуално получава мандат. Това не е водеща роля да чакаш трети мандат. Водеща роля е да получиш първия или втория мандат. Пътят, който показва Зарков, като център или най-силната партия в една коалиция, много сложно би се осъществил с настоящото ръководство. То в момента има своята визия за БСП. Тази визия не включва нито вътрешни партньори, нито външни партньори, с които да водиш равностоен разговор вляво. Разликата в електоралното представителството между БСП и останалите леви субекти още няколко избора и може да се заличи. Сега е моментът, последният влак, ако БСП иска да бъде основният стълб в една коалиция. Още няколко добри представяния, БСП ще бъде просто една от всичките леви партии, които ще имат идеята да се обединяват. Все още тя може да бъде центърът, да има водеща роля в тази коалиция, така че изборът е за БСП", каза политологът.

Според доц. Буруджиева коалиция между ГЕРБ и БСП ще донесе повече щети на двете партии, отколкото позитиви. Тя смята обаче, че няма нищо неправилно в това една лява и една дясна партия да участват заедно в управлнието, тъй като това се е случвало преди както в българския политически живот, така и в международния.

 

"БСП може да се коалира с всеки. Битката между леви и десни се започна със СДС и БСП деветдесета година. След като можеш да се коалираш с твоите основни опоненти, защо да не можеш да се коалираш със следващите си основни опоненти, които са вече ГЕРБ в последните години. В политиката много грешно успяхме да убедим българския избирател, че има "правилни" и "неправилни" коалиции. В политиката има коалиции, които ще свършат работа на хората и такива, които ще свършат работа на политиците. Не е с плюс и минус този знак изначално. Леви и десни, изконни врагове, са се коалирали и в България, и на много други места. В една коалиция е много важно да кажеш какво ще правиш, за да е ясно защо се коалираш, и да го направиш, за да те оценят хората като полезен. Големият проблем на коалирането между ГЕРБ и БСП е точно за тези две неща, за които говорихме. БСП вече толкова загубва своето влияние, че не само не може да бъде враг, но не е ясно дали може да бъде партньор, дали има тази електорална ценност в Народното събрание. Една коалиция между ГЕРБ и БСП би била полезна политически, от гледна точка на липса на изолация за ГЕРБ, но от друга страна, и двете партии биха претърпели огромни електорални щети", обясни тя.