България води негативната класация по нелегално гледане на спортни събития, но не сме изключение. Ние сме в група, която е близо до нашите географски ширини с Гърция, Испания, Португалия. Това каза доц. Стойко Петков от Департамент "Медии и комуникации" в Нов Български университет в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Класацията е направена от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост.

В Германия законът за ползване на пиратско съдържание се прилага много строго и санкциите са големи. Затова и делът на ползвателите на нелегално съдържание е много нисък. На пето място в класацията попада и Люксембург – страната с най-висок стандарт в света, отбеляза доц. Петков. "Това е сложен казус. Там трябва да се направи по-подробен анали какво съдържание реално се пиратства и какъв е профилът на ползвателите", коментира той.

По думите му изследванията за настроенията и нагласите на потребителите показват, че колкото по-достъпна е една услуга, толкова повече потребителите предпочитат използването на платени абонаменти. "Когато има съдържание, което се предлага оскъдно, няма лесен достъп до него, тогава пиратството и нелегалното гледане е по-засилено. Предаванията на живо са интересна ниша в този бизнес. Те събират на едно място едновременно голяма група от хора и ако не е достъпно и лесно и не можем да си платим легално, тогава се отива към пиратство", обясни доц. Стойко Петков.

Мерките, които предприема държавата за борба с пиратството, са недостатъчни и непостоянни. "Но съм убеден, че ще дойде времето. Тук може би и под външен натиск ще се инициират законодателни инициативи, които да затегнат контрола. Трябва да възпитаваме младото поколение да има разбиране и специално отношение към интелектуалната собственост. Това е кражба, няма друга дума, няма друго обяснение. Когато си създал нещо със своя труд и талант и някой го използва, за да печели от него, това е кражба", допълни доц. Петков.