Ключът към следващото парламентарно мнозинство ще бъде в малките партии поради паритета, който се оформя между първите две големи коалиции: ГЕРБ и коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България“, тъй като нито една от двете големи не е в състояние да формира самостоятелно мнозинство в следващото Народно събрание. Това означава, че трябва да търси потенциални партньори. Това каза в предаването на Радио "Фокус“ "България, Европа и светът на фокус“ политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той добави, че колкото повече са тези потенциални партньори, толкова по-лесно ще се сглоби едно бъдещо парламентарно мнозинство.

"Много по-лесно ще се намери работеща формула между единия от големите участници и няколко от по-малките да се формира работещо мнозинство", смята Стойчев.

Той изказа мнение, че по-големи шансове за формиране на такова мнозинство имат ГЕРБ, тъй като "Продължаваме промяната“ сами се изолираха от останалите на политическата сцена и ги окачествиха като "злото, срещу което се борят“. Доц. Стойчев добави, че общото явяване на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ не би привлякло допълнително хора само заради самото обединение.  

Математикът и експерт по изборни въпроси проф. Михаил Константинов също изказа мнението за съществуващия паритет между двете големи коалиции, като според него възможните коалиции в парламента са или между първите две големи партии или между системните партии: "Възможна е една голяма коалиция "Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, която ще има над 130 мандата. Коалицията на системните партии – ГЕРБ, БСП и ДПС също изглежда невъзможна. Другото е колко ще им набият канчето от американското посолство на едните и на другите“.   

Ако се осъществи парламентарна коалиция между двете големи партии на върха в новия парламент, това ще окаже своя косвен ефект върху резултатите на ГЕРБ на местните избори и ще намали доминацията им на местно ниво, каза още проф. Константинов:  "Ситуацията е много тежка за ГЕРБ на местните избори, защото тя може да загуби София“.  

Според доц. Стойчев залогът за София е много голям и за двете големи обединения. "Тази изолация, в която се намират в момента "Продължаваме промяната“ не е от глупост постигната, а напротив, целенасочено се стремят от тази партия да не участват в следващото мнозинство, за да не трупат негативи преди местните избори.“  

Доц. Стойчо Стойчев очаква избирателната активност на предстоящите избори да бъде по-висока, "но това няма да бъде функция от усилията на институциите, а ще бъде функция на връщането на хартиената бюлетина като опция за гласуване, тъй като колкото по-голямо разнообразие от опции имаме, толкова по-вероятно е да привлечем хората, които избират едната или другата“.

За проф. Михаил Константинов заиграванията с Изборния кодекс доведоха до това да се срине доверието в него. "Всички ги правят тези играчки с цел нещо да спечелят, но нищо не успяват да спечелят. Направихме някакъв мелез между хартиено и машинно гласуване, за който имам сериозни съмнения, че ще проработи добре. Правим всичко възможно да си провалим изборния процес.“  

Най-големият риск за България според доц. Стойчо Стойчев е невъзможността да се излъчи парламентарно мнозинство, което да реализира някаква разумна законодателна програма, която е необходима за ежедневното съществуване на държавата. Проф. Михаил Константинов най-големият риск е свързан политическите решения на България, свързани с войната в Украйна: "Рано или късно от България ще бъде поискано да вземе пряко участие във войната там“.