Съединението е един от най-хубавите български празници. Това каза за сутрешния блок ,,Добро утро, България" на Радио "Фокус" доц. Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. Тя коментира, че Българското съединение е постигнато с нашите собствени усилия и с осъзнатото участие на цялото общество и на политическите сили.

Във връзка с девиза на българския парламент "Съединението прави силата“, Пенкова смята, че можем да вървим напред, заедно, но обединени около общите национални идеали. ,,Аз не бих си позволила да давам мнение за тази държавна институция. Смея да кажа, че онзи девиз, който стои на парламента, е нещото, което всъщност всички онези преди нас, преди тях, преди хората, които са днес там, са завещали, за да го спазваме, защото историята е показала, че само обединени около общите национални български идеали, ние можем да вървим напред, заедно", коментира Пенкова.

Тя изтъкна, че трябва да бъдем обединени около важните общи ценности, каквито са свободата, правото на всеки да изразява своята позиция, общата защита на националната ни сигурност и националните ни интереси. "Това смятам, че са нещата, които би следвало винаги да стоят пред нас и които да осмисля всеки един от нас и със собствените си, макар и лични и малки в неговия поглед усилия, да работи за тях, за да има смисъл като общо усилие", обясни директорът на Националния военноисторически музей.