Хубаво е по време на магнитна буря хората да си имат едно на ум и да се щадят от стрес и големи физически активности. Това каза в дневния информационен блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ доц. д-р Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) на БАН.

 "Няколко са отраженията, които имат магнитните бури върху хората. Появява се промяна в показанията като кръвно налягане и пулс. Съответно хората могат да усетят внезапни промени на тези си параметри. Психиатри съобщават, че действа и на спокойствието и съня. Има и поява на главоболие, отпадналост, умора и световъртеж“, поясни тя.

Доц. Трифонова предупреди за възможно нарушения в електропреносната мрежа и комуникацията – интернет и телевизия.

"Магнитните бури имат способността да нарушат функционирането на електропреносната мрежа. Това, което според мен много налага говоренето са магнитни бури напоследък, е, че те имат способността да нарушат и комуникацията. Знаете, че светът много зависи от нея. Интернетът, телевизията се предават през сателитни спътници и сигнали. Когато тези сигнали се нарушат, ние ще загубим и услугите, които ползваме. Календарът на месец ноември е изпъстрен с четири кратки събития за по два-три дни. Смущенията ще бъдат краткосрочни“, добави тя.

Доц. Петя Трифонова обясни и повече за влиянието, което оказват магнитните бури върху хората. По думите й метеочувствителните хора усещат много по-осезаемо промените.

"Има два много добре известни факта. Първият е, че човешките органи имат собствено магнитно поле, което е много малко и с различна честота. Няма как функционирането на тези органи да не му се отрази и рязката промяна на магнитното поле навън. Второто важно нещо е, че има метеочувствителни хора. Има хора, които са много предразположени да усещат промяна на времето – не само магниите бури, а и промяна в температурата или атмосферното налягане. При тези хората влиянието на магнитните бури и е много по-осезаемо“, изтъкна тя.

Доц. Трифонова разясни, че първата "порция“ магнитни бурии ще бъде този уикенд – между петък и неделя ( между 4 и 6 ноември). По думите й магнитните бури не удрят само България. Те удрят и засягат цялата ни планета.

Тя подчерта, че най-състоятелната прогноза за предстоящи магнитни бури може да се направи на месечна база, не повече.

Габриела ГАНЕВА