Складовете с царевица са пълни, но липсва търговия. Това каза за сутрешния информационен блок "Добро утро, България" в ефира на Радио "Фокус" доц. Наталия Петровска, директор на Института по царевицата в Кнежа.

"Ние работим усилено по въпроса от 20 години относно промените на климата в селекционно отношение. Независимо от широкия спектър на предлаганите средства за растителна защита, основна роля все още има селекцията. Стремим се да създадем стрестолерантни хибриди и да предложим на пазара едно устойчиво решение за проблема с дългите периоди на засушаване", обясни тя.

По думите й високите температури сега, липса на влага и снежна покривка застрашават развитието на есенните култури и са критични за царевицата. Директорът добави, че добивите намаляват, а цените се увеличават, тъй като много от препаратите за растителна защита, торовете и горивата са с много висока цена и се сформира висока себестойност на продукцията.

"Не можем да кажем, че добивите ще са критични, защото през 2022 година имахме средни и над средните добиви за страната, по-скоро няма пазар и търсене на зърното и това е проблем, тъй като не можем да реализираме продукцията си. Складовете ни са пълни, липсва търговия", подчерта доц. Петровска.

"Земеделските производители са изправени пред предизвикателството добре да се справят с агротехнологията. Това е и нашият съвет към тях - да залагат повече от два хибрида от една група на зрялост и да могат правилно да проведат технологията на отглеждате, така че хем да подсигурят сигурен добив, така и да извлекат икономическа изгода. Много е предизвикателствата, с която трябва да се справят. Преди всичко да заложат на стабилни стрестолерантни хибриди и сортове, които са подходящи за отглеждане в тази условия. Трябва да се обърнат към българската селекция", изтъкна директорът.