Вероятността някои от министрите, предложени в служебния кабинет "Главчев", да се откаже - клони към нула. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. 

"Сигурна съм, че г-н Главчев, за разлика от г-жа Габриел ги е попитал дали желаят да бъдат оповестени имената им. Така че по-вероятно е министърът на транспорта да бъде изключен, но да продължи да бъде министър. Изключен, имам предвид от политическа партия ПП", коментира тя.

Има ли сред номинираните министри такива с конфликт на интереси?

"Можем разбира се да погадаем по отношение на управителя на Националния осигурителен институт, това е министърът на труда и социалната политика. Но тъй като винаги се казва, че това правителство е за малко, и поради тази причина трудно се намират хора, които да разбират от сферата, в която ще бъдат административни ръководители. Предполагам, че почти никой няма да повдигне въпросът за това, че той в момента е в управлението на общественото осигуряване", допълни доц. Киселова.

"Ако проследим изказванията на г-н Борисов от една страна, като така да се каже мандатоносител на потенциалния първи мандат, който трябваше да бъде основа на ротацията и от друга страна на лидерите на ПП-ДБ, те поотделно ни казаха едно и също, че ГЕРБ не са искали да има смяна на министъра на вътрешните работи. А пък другите са казаха, че са настоявали за много смени, включително и на този министър. Така че много е възможно заради този министър да е настъпил толкова дълбок разрив, който доведе до предсрочни избори", обясни конституционалистът.

"Законът, който дава възможност на г-н Главчев да заеме пълноценно длъжността министър-председател на служебно правителство ще настъпи едва в неделя. Защото законът, който допуска тази възможност беше обнародван в сряда. А пък, поради не недоглеждане, по-скоро парламентарни процедури на инат, доведоха до това да се отхвърли предложението законът да влезе в сила в деня на обнародването, тоест, в сряда. И поради тази причина най-рано в неделя може да има Указ за служебно правителство. А пък указът за служебното правителство, трябва да е предшестващ указа с който се определя датата, на която да се проведат предсрочните парламентарни избори. Така че поради тази причина, ние в момента сме свидетели на номинации, които ще станат официално министри в началото на следващата календарна седмица", поясни доц. Наталия Киселова.