Под никаква форма конституционните предложения не са проектирани в местния вот, защото не засягат нито местното самоуправление, нито местната администрация пряко. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Заложник на местните избори ли са промените в Конституцията? 

"И да, и не. Да, защото ако има преки двубои на втори тур за кметове – дали в общини, или в кметства, е много възможно да си разменя реплики, които в последствие да тежат на двете основни парламентарни групи, ГЕРБ и СДС, от една страна, и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, от друга. Но в същото време трябва да кажем, че под никаква форма конституционните предложения не са проектирани в местния вот, защото не засягат нито местното самоуправление, нито местната администрация пряко. Има обаче един детайл и той е по отношение на правилата, които бяха приети. И всъщност другата седмица ще видим техния първи ефект, а именно – ако не бъдат постигнати 180 и повече гласа в подкрепа на предложението, всъщност Конституцията предвижда ново обсъждане, респективно гласуване, което ще се счита като за първо, едва най-рано след два месеца, т.е. на 6 декември. И от тук влизането в предизборна кампания с предложения в Конституцията, които не са получили категорична подкрепа и да се считат като за приети, ще е първото изпитание пред да го наречем "конституционното мнозинство“. И тъй като започнаха да се отричат от някои от предложенията – г-н Пеевски каза, че ще преосмисля двата мандата на главния прокурор, т.е. само пет години да остане; г-н Борисов каза, че те не искат празникът да бъде установен на конституционно ниво; междувременно г-жа Нинова каза, че май има разколебаване за двойното гражданство, предполагам в кулоарите са обсъждали… Така че на първо място, следващата седмица във вторник е насрочено заседание на конституционната комисия – там вносителите ще изложат тези, може би ще кажат и по кое евентуално ще има преосмисляне. И следващия петък чакаме 181 народни представители. Ако не ги постигнат – най-рано 6 декември", обясни конституционалистът. 

Конституцията е предвидила, че са необходими 3/4 от всички депутати, но ако не се достигнат 3/4, но са достигнати 2/3, има ново обсъждане, респективно ново гласуване и вече да се търси подкрепата на 2/3, каза още доц. Киселова. 

"И всъщност тук е интересният момент – че си поставиха за цел до края на декември, но ако не бъдат подкрепени от друга, четвърта парламентарна група, за да достигнат заветните 181 народни представители, то процедурата отива отвъд Нова година. И ако внимателно четем текста на Конституцията – към Великден", допълни тя. 

Цоня СЪБЧЕВА