Израелски дронове са атакували цели на територията на Иран. Медии в Техеран съобщават, че безпилотните машини са били неутрализирани от противовъздушната отбрана на страната.

 

"Премината е една червена граница. Досега двете страни воюваха помежду си чрез прокси паравоенни организации в Близкия изток. Сега воюват пряко един срещу друг. Това е преминаване на граница, която е твърде опасна. Втората опасност е обстоятелството, че както за Израел, така и за Иран този тип противопоставяне има и политически смисъл - такъв за политическо оцеляване. Добрата новина е, че всички останали значими международни фактори са против разгръщането на пряка военна конфронтация между двете държави". Това коментира в NOVA NEWS политологът доц. Огнян Минчев.

Според него, докато има демонстративни действия за размяна на удари с ограничено значение, опасността от открит конфликт може да бъде контролирана. "Ако се излезе извън тази рамка, една ескалация ще бъде много опасна. Всички основни международни фактори са и ще бъдат сериозно заинтересовани да предотвратят подобно развитие на нещата", добави Минчев.

По думите му, в условията на подобна драматична международна криза, политическата стабилност е основна предпоставка за защита на националния интерес на всяка страна.