Заболяемостта  започна леко да се покачва, което не е нещо неочаквано, тъй като застудя, прибрахме се в по-затворени помещения, съответно улесняваме вируса в намирането му на нов гостоприемник. Това каза доц. Любомира Николаева-Гломб, Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Аз апелирам към запазване на здрав разум, на спазване на правилата на добра респираторна хигиена. Обикновено, вече всички знаят, че във вторник цифрите са високи, защото се натрупват данни, събирани през почивните дни, когато няма кой да обработва. Така че данни за притеснение все още няма, но нека да запазим здравия си разум и да не се отпускаме. От нас зависи как ще дойде и есенно-зимният сезон. Дали ще бъдем много болни,или ще успеем да удържим нещата, както много добре се справихме с вълната Омикрон“, посочи тя.

Доц. Любомира Гломб допълни, че много неща могат да предпазват от заразяване, но панацея няма. Проветряването многократно намалява риска, но не може да се каже, че на 100% ще го намали. Но като се съберат дезинфекцията, честото проветряване, изолирането на хората със симптоми, тези неща могат да сведат риска до много ниска стойност, каза още тя.

 "И нека да не се лъжем – Омикрон наистина е по-лек като протичане за повечето хора. Аз как да убедя тези хора, които в момента са на апаратно дишане и са с Омикрон, че е леко протичането? Така че риск съществува, просто е по-малък, но риск винаги има“, посочи вирусологът.

Евелина БРАНИМИРОВА