При нас няма черно и бяло, много често се налага да работим по ръба на острието и да взимаме трудни решения.

Това каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"В момента сме в плато по отношение на Ковид картината“, посочи доц. Киров.

"По-скоро картинката в момента е на едно ниво и се надявам, разбира се, и да затихне. В моята практика например ежедневно има от един-двама до четирима поне нови такива пациенти. Но гледайки процентите, които са официално регистрирани, а те са далеч по-малко от тези, които неофициално съществуват, тъй като знаете, самотестването е широко разпространено и информацията не достига до нас, до официалните органи – примерно 20-25% от тестуваните се оказват положителни. Т.е. от 10 човека, които влизат с подобни оплаквания, двама например се оказват положителни. Не трябва да неглижираме другите случаи, които не са КОВИД обаче, защото и от грип може да се стигне до тежки усложнения, както и от всякакви други респираторни заболявания“, каза още той и изрази лично мнение, че заетите интензивни легла не могат да бъдат критерий в тази ситуация, а по-скоро трябва да ограничим вируса и това става с маските.

Доц. Киров препоръча, да се носят маски, но обърна специално внимание на заповедите със задължителен характер, че те не могат да бъдат прилагани към всички.

"Тук напълно трябва да се разбере и това, че има хора със сърдечно-съдови заболявания, с белодробни заболявания, като хронична белодробна обструктивна болест, астма и т.н., е много трудно, особено в жегата, да стоят с маска. А като добавим към това и места, където влажността на въздуха е повишена – това може да доведе пък до проблеми със съществуващите заболявания. Затова медицина не се учи в интернет и от там не може да се слагат някакви решения и да се правят интерпретации, защото при нас обикновено няма черно и бяло и ние много често се налага да работим по ръба на острието и да взимаме трудни решения“, категоричен беше председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Киров.

Милослава Ангелова