COVID -19 започва да се превръща в един нормален респираторен вирус, подобно на грипния. Това е едно логично еволюционно развитие и аз много се надявам да продължи, за да имаме един по-спокоен есенно-зимен сезон“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването " Добър ден, България“ по Радио "Фокус“.

“През последните три години COVID -19 показа, че е много труден за предвиждане и не спазва очакваните действия, които са характерни за респираторните вируси. Той по-бързо успява да вади нови щамове, а през последните шест месеца наблюдаваме как той успява да се приспособява към човешката популация, разпространява се по-бързо, но и да не предизвиква много тежки заболявания“, допълни Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че всеки човек, който желае да се ваксинира може да го направи на обозначените за това места.

Относно удължаването на противоепидемичните мерки до 12 октомври, Кунчев коментира, че това се налага, защото има покачване на заболеваемостта.

"В последните седмици имаме увеличение в броя на заболелите. България беше влязла в най-ниския нулев етап от развитието на епидемията, но от вчера седем области влязоха в първи етап и това налага удължаване на мерките“, заяви Кунчев. Той допълни, че се наблюдава заболеваемостта и тежестта на заболяването и няма нарастване в броя на тежките случаи.