Сигналът, който дава служебният министър-председател е много негативен.  Създава се усещането, че служебният премиер е на повикване от лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът доц. Иво Инджов по повод желанието за кадрови промени в служебният кабинет, които Димитър Главчев обяви.

"Отново изникват въпросите: Удачна ли беше тази формула за служебното правителство с промяна на Конституцията? Доколко той е имунизиран от политически натиск - очевидно няма никаква имунизация. Какво ще стане оттук насетне", обясни доц. Инджов.

Според политолога мотивите за исканата смяна на външния министър са много неясни: "Хората по високите етажи на властта знаят за какво става дума, но широката общественост, до която стига прессъобщението трябва да гадае или да редят някакъв пъзел какво означава всичко това. Трябва да има по-ясна институционална комуникация с гражданите.

Политологът обърна внимание, че теоритично е напълно възможно президентът да откаже да подпише указа за смяната на министър: "Той има това право. Сегашната законова уредба обаче не казва какво след при негов отказ. Това би довело до голяма криза, от която България няма нужда. С много висока степен на вероятност е, че президентът ще подпише искането на служебния премиер Главчев за смяна на вътрешния министър, защото Румен Радев вече на няколко пъти даде ясно да се разбере, че въпреки че не одобрява промените в Конституцията в частта за служебното правителство, той няма да създава пречки на новия формат на служебно правителство, но същевременно няма да носи и отговорност за решенията на хората и политическите сили, които редят служебното правителство. Държавният глава ще подпише указа, но ще продължи да критикува сегашната формула на служебно правителство", смята доц. Инджов. 

Според Инджов, ако Даниел Митов стане външен министър, ще се затвърди впечатлението, че това е служебен кабинет - гарнитура ГЕРБ лайт.

"Очевидно има проблеми в поведението на сегашния външен министър и очевидно той не е удачния човек за този пост, но тук възниква въпросът - какъв подход е имал премиерът Главчев след като му е била възложена тази отговорна задача. Още по-тревожното е защо се поддава на натиск на бившия си политически шеф, какъвто се явява Бойко Борисов", коментира още политологът.

Доц. Иво Инджов изтъкна, че ако има Закон за служебното правителство, нещата биха били по-ясни: "Но партиите от сглобката са в дълг към българските граждани, защото най-вероятно недопускайки, че толкова рано ще има предсрочни избори, не стигнаха и до този закон".