Политическата класа в момента е на поправителен изпит, тъй като се наблюдава едно дежавю на ситуацията преди ротацията с разговорите за нов кабинет. Това каза доц. Иван Кирилов Иванов – преподавател в магистърска програма "Политическа психология" във Великотърновския университет в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

В това дежавю обаче ГЕРБ и ДПС получават главните роли, а ПП-ДБ са изтикани в миманса. "През изборите ГЕРБ и ДПС имат малко по-голяма видимост и прозрачност, и биха могли да претендират за това да се състави легално правителство. Доколко ще посмеят да го направят обаче е съвсем друг вариант. Въпросът е доколко Бойко Борисов е готов да поеме този риск да състави легално кабинет с ДПС и с ИТН. Лидерът на ГЕРБ  иска този кабинет да изглежда сякаш не е на ГЕРБ и ДПС, защото знаем, че коалирането с ДПС е токсично,“ каза експертът.

"Проблемът при ГЕРБ и ДПС е, че те сякаш до толкова са професионализирали като начин на правене на политика, на избори, на управление, че ние може да ги наречем корпорации. И в тоя смисъл аз не съм много сигурен доколко те имат съвпадение на ценности, а по-скоро имат съвпадение на интереси,“ каза той.  

Според експерта вероятността за създаване на кабинет е 50:50, като авариен вариант ще бъде създаването на експертно правителство с третия мандат, който би могъл да отиде на ИТН. Другият вариант са избори на есен, но те ще бъдат критични за политическата класа. "Някой трябва да поеме риска да състави коалиция, даже и тя да е непопулярна. Българските политици все по-малко трябва да говорят, все по-малко трябва да демагогстват пред своите избиратели, да обещават разни неща, и избирателят очаква от тях да се състави някаква управленска конструкция, да се поеме отговорност, да се стъпи на ясно разписана програма и да се чакат резултати.“

"За мен проблемът на това евентуално управление би бил честността пред избирателите в някаква степен на тези финансово-административни мрежи, които знаем че са изградени около първите два политически обекта, които ако не заработят в публична полза и наистина по посока решаване на кризите, конфликтите, очакването на хората, тогава доколкото разбирам това е намерението на коалиция ПП-ДБ, както и на "Възраждане“, защо не и "Величие“, да чакат в опозиция да се нагнети напрежение и най-вероятно да се опитат не само през парламентарни инструменти, а и чрез гласа на улицата да се изправят срещу порочните практики, ако те се реализират в това управление,“ обясни той.