Ядрена ескалация на войната в Украйна е вероятен сценарий. Песимист съм руският президент Владимир Путин да бъде свален от власт. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ доц. Искрен Иванов – политолог, международен анализатор, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.  

Той очерта три сценария за развитие на войната в Украйна. Първият от тях – напрежението да деескалира.  

"Това е доста оптимистичен, но на този етап най-нереалистичен. Това би могло да стане обаче единствено и само ако САЩ и Русия седнат на една маса и си поговорят за бъдещето на Украйна. На този етап такова желание няма нито от страна на Москва, нито от страна на Вашингтон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган няколко пъти се опитва да посредничи, но неуспешно“, отбеляза той.  

"Вторият сценарий е катастрофален, но доста вероятен – да станем свидетели на ядрена ескалация. Тази ядрена ескалация може да протече по две оси – или ако наистина види, че губи войната, Русия може да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие“, или пък да прибегне до употреба на тактически ядрени оръжия или мръсни бомби, което ще стане причина за НАТО под някаква форма Алиансът да влезе във войната“, коментира още доц. Искрен Иванов.  

"Третият сценарий на този етап не се знае дали наистина би се реализирал. Това е, ако имаме промяна в политическата конюнктура в Москва или казано на по-прост език – Путин да бъде свален. Аз обаче съм песимист, поне на този етап. От една страна руският президент се е обградил с хора, на които вярва. От друга – протестите, които наблюдаваме, са протести на много малка част от руското население“, добави международният анализатор.   

Според него до края на годината ще стане ясно кой от трите сценария би се реализирал. Той обаче отказа да се ангажира с точна дата за това кога би приключил конфликтът.  

"Дори при формален край на конфликта, много дълго време след това Украйна ще се възстановява поствоенно, а не се знае какво ще реши да прави Русия, след като приключи войната в Украйна и какви биха били последиците от руската политика, ако евентуално в един момент Путин бъде свален. Все пак нека да не забравяме, че една война не може да бъде спечелена само с промяна на режима. Има много други начини, по които това може да стане“, заключи доц. Искрен Иванов. 

Веселка Иванова