Партиите си дават сметка, че ако има нови избори, това няма да доведе до нищо. Напротив, при едни нови избори има опасност да станем свидетели на още по-голяма поляризация на политическия дебат, така и в обществото. Отправната точка за съставяне на редовно правителство трябва да бъде позицията ни спрямо Украйна и това, че ние няма как да защитаваме адекватно националния си интерес извън рамките на ЕС и НАТО. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ доц. Искрен Иванов – политолог, международен анализатор, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

Според него решението на новите депутати Елеонора Митрофанова и посланикът на Беларус да не присъстват на откриването на 48-ото НС не е уникален прецедент, който се случва само в България.

"Подобни санкции към руските и беларуските посланици има и в други държави в рамките на ЕС- Ние не сме уникални в това отношение“, поясни той.

Според доц. Иванов това е един опит на политическите сили вътре в страната да се солидаризира и да намери вътрешнополитически консенсус по отношение на нашия национален интерес в рамките на евроатлантическото пространство.  

"За мен това е опит на политиците да изглеждат добре в очите на ЕС и на нашите съюзници от НАТО“, каза още политологът.

Като интересно той определи предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде изслушан на откриването на новото Народно събрание.

"И преди имаше такова предложение. Сега шансовете това да се случи са доста по-големи предвид факта, че нито руският, нито беларуският посланик ще присъстват“, изтъкна доц. Искрен Иванов.

"България реагира светкавично на обвиненията за "българска следа“ при взрива на Кримския мост. Не бих приел моята страна да бъде обвинявана в тероризъм, в българска следа в някакво взривяване на камион. Не бих приел моята държава да бъде обвинявана в подобен терористичен атентат. Не бих приел да се слага знак за равенство между България и държава-терорист. Неадекватно е да се говори за българска следа. По този начин Русия пряко да се конфронтира с НАТО. Замесването на България в "Кримския въпрос“ е подходящ опит НАТО да бъде направена страна в конфликта“, коментира той "българската нишка“ в инцидента на Кримския мост.

Доц. Искрен Иванов очерта три сценария за развитие на войната в Украйна – напрежението да деескалира, да станем свидетели на ядрена ескалация или Путин да бъде свален.

Веселка Иванова