Ако Украйна беше послушала САЩ и беше фокусирала ресурсите си в една точка, вместо да ги разпръсва по цялата фронтова линия, щеше бъде много по-лесно да се осъществи ефективна контра офанзива. Такова мнение изрази пред NOVA експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов.

Според него атаката на Русия над Харков има три цели.

"Първата е оперативно-тактическа и цели да отклони украинското внимание от фронтовата линия, така че действията да се разлеят и това да обърка украинците. Втората е стратегическа. Задачата е Русия да използва това нападение над Харков като отправна точка за новата си контраофанзива, която се очаква в края на май или началото на юни. Третата цел е чисто психологическа – Русия да покаже, че още има ресурси и превъзхожда Украйна - стара стратегия от Втората световна война. Съмнявам се, че Русия има ресурсите да превземе Киев, най-малкото защото САЩ вече дадоха ракети с далекобоен обхват на действие на украинците", поясни той.

"Така Украйна ще може да стреля по окупираните територии, но не и отвъд тях. Това е идеята - да може да се спре руското настъпление, без да се поразяват цели директно на руска територия. Тук има една друга любопитна подробност. Новото поколение ракети, което получи Украйна, може да носи тактически ядрени бойни глави. Това означава, че САЩ теоретично се подготвя и за възможно най-лошия сценарий. Имаше съмнение в края на 2022 г., че Путин е обмислил употреба на тактическо ядрено оръжие в Украйна, но тогава Си Дзинпин му каза, че това ще е червена линия в техните отношения. Затова Путин се разколеба. Дали обаче в сегашните условия това отново ще се случи, не се знае", допълни Иванов.