Всеки има право да си смени професията. Което значи само едно, че оттук нататък Антон Хекимян поема професионален и биографичен обрат – той вече не е журналист и той се отказва от журналистическата си кариера. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ доц. Георги Лозанов,  преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация от Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и бивш председател на СЕМ. "Връщането му след това ще е трудна работа, ако реши да се връща, но като цяло вече той е минал на друга писта“, посочи Лозанов.

По думите му, Хекимян вече може да каже: "Аз не съм журналист вече, всеки е имал в миналото си нещо, което не продължава в настоящето, и аз оттук нататък съм политик, и ще работя като политик.“

Според Георги Лозанов, ГЕРБ едва ли се изненадва много от подозренията към тях, че имат влияние върху медиите. Той припомни сложните отношения на Бойко Борисов с медиите в много ситуации, с много реакции, с "мисирките“ и какво ли не още, и когато е бил обект на тяхното голямо внимание.

За медията бТВ, от която излиза Антон Хекимян, доц. Лозанов смята, че по закон не би следвало да има някакви последствия за нея. По-скоро става въпрос за един професионално-етичен разговор, отколкото някакъв разговор по закон и във връзка с регулацията. бТВ ще трябва да пази доверието оттук нататък на своите зрители, което няма да е лесно, или ще стане по-трудно. Така че, в някакъв смисъл решението на Хекимян нанася известен удар върху бТВ, върху доверието в нейната публицистика, в аспекта до колко медията е критична по отношение на властта, което е задължителен професионален стандарт.

"Как ще успее да го излекува това, ще видим, и дали изобщо ще успее“, добави доц. Георги Лозанов.

"Делатът власт-медии не трябваше да слиза въобще от дневния ред на обществото. Този дебат обикновено го свързваме с дебата за свободата на словото. И трябва да ви кажа, че последните 15 години, и то парадоксално, откакто влязохме в Европейския съюз, този дебат изведнъж отпадна от медийния дневен ред“, добави бившият председател на СЕМ.

Цоня СЪБЧЕВА