С 24 май България всяка година напомня и подчертава своята водеща просветителска и историческа роля в света на православието и Европейското средновековие, тоест, раждането на Европа такава, каквато я познаваме днес. Това каза историкът и университетски преподавател доц. Георги Димов пред "Фокус" по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура.

"Делото на Светите братя Свети Свети Кирил и Методий е едно свято дело. Не случайно те са и обявени за покровители на Европа, а ние, българите, през Средновековието, през Златния век, по време на Преславската култура доразвиваме тяхното дело“, категоричен е историкът.

По думите му страната ни има специална роля в славянския свят, която трябва да бъде съхранена: "Това е една наднационална роля, която трябва да пазим и почитаме".

Доц. Димов обясни, че в исторически план страната ни не само запазва, разпространява и популяризира кирилицата, но и същевременно доразвива делото на Кирил и Методий, за да може днес целият славянски свят да се ползва от него.

"България като държава, която създава, разпространява, популяризира кирилицата има водещо място на изток и на запад - тя създава един свещен език, който разпространява Божието дело на изток, но от друга страна тя доразвива делото на Светите братя и тук много често има едно неразбиране между сблъсъка между глаголицата и кирилицата.

Тя доразвива делото на Светите братя и тук много често има едно неразбиране между сблъсъка между глаголицата и кирилицата. И ако трябва да разглеждаме исторически въпросът, ние трябва да подчертаем, че кирилицата, която е дело на Преславската книжовна школа, на Владетелския двор, всъщност е голямо постижение на българската култура през Средновековието в Първата българска държава. Глаголицата е делото, което двамата братя, между другото, разпространяват със своята мисионерска мисия", обясни той.

"Аз не случайно казах наднационално дело, защото в тази епоха нямаме нации, това е едно велико дело, което в Централна и в Източна Европа оставя огромни, дълбоки корени", категоричен е историкът.

По повод дебата за ролята на 24 май в нашето общество, той каза: "Това трябва да е най-важният български празник, който говори за нашата културна роля в световната история".

Доц. Димов се обърна към българското граждани във връзка с празника с призив да съхраняват своята култура и да помнят своята история.

"Нека и ние днес разберем, че нашата култура, средновековна, духовна култура през тези векове, особено през Х век е много по-ценна от златото, диамантите и всички ценности на този свят. Това е нещо, което е нетленно, непреходно, ние трябва да го пазим".

Целият разговор може да чуете утре от 10 до 12 часа в предването "Нюзрум" на радио "Фокус".