Осмият конгрес на Българското дружество по белодробни болести обогати познанията на пулмолозите за Covid-19, туберкулоза, астма, интерстициални белодробни фибрози и други заболявания.

Българските пулмолози свериха часовника си със световните постижения в борбата с Covid-19. Световни авторитети изнесоха лекции, които предизвикаха оживени дискусии.

Българското дружество по белодробни болести избра нов председател - доц. Диана Петкова от УМБАЛ “Св. Марина" Варна, и Медицински университет Варна.

17.10.2022

Осмият конгрес на Българското дружество по белодробни болести, който се проведе от 13 до 16 октомври 2022 г. в хотел “Интернационал" на Златни пясъци край Варна, обобщи постиженията на българските пулмолози в изследването и лечението на Covid-19, туберкулоза, астма и други проблеми на белодробното здраве. Особено внимание бе отделено на белодробната фиброза. В симпозиумите на конгреса се включиха медици от цялата страна, както и водещи учени от Европа, САЩ и Канада.

По традиция бе връчена награда “За цялостен принос към обучението по пневмология и фтизиатрия на името на проф. Ванко Ничев". Отличието беше присъдено на проф. д-р Огнян Георгиев, дългогодишен ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицински факултет при МУ София и Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ “Александровска" София. С наградата за принос към развитието на пневмо-фтизиатричната мрежа на името на д-р Димитър Граматиков бяха удостоени д-р Евелина Трошанова, дългогодишен управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания, Бургас, и д-р Веселин Давчев, началник на Отделение по фтизиатрия в УМАБЛ “Св. Георги", Пловдив и дългогодишен директор на Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания “Димитър Кудоглу", Пловдив. Наградата "Най-добър млад пулмолог“ заслужиха за своята дейност д-р Николай Кючуков от МУ - Плевен и д-р Ваня Костадинова от МУ - Варна.

Със званието Почетен член на Българското дружество по белодробни болести, съпроводено с бронзова пластика, създадена от проф. Венелин Божидаров, бяха удостоени проф. Йоанна Хоростовска (Joanna Chorostowska), генерален секретар на Европейското респираторно общество, и проф. Маркос Рестрепо от Университета на Тексас в Сан Антонио, САЩ. С отличие “110 години БДББ" бяха удостоени проф. Майкъл Нидерман от Университета Корнел в Ню Йорк, САЩ, и проф.

Луи Филип Буле от Института по пулмология и кардиология на Квебек към Университета "Лавал“, Канада, който е председател на борда на директорите на Глобалната инициатива за астма (GINA).

В дните на конгреса се проведе отчетно-изборно събрание на Българското дружество по белодробни болести. За председател на Управителния съвет на научното дружество беше избрана доц. Диана Петкова от УМБАЛ “Св. Марина" Варна и МУ - Варна. За членове на управителния съвет бяха избрани доц. Владимир Ходжев, доц. Явор Иванов, проф. Росен Петков, проф. Благой Маринов, проф. Ваня Юрукова, доц. Венцислава Пенчева, д-р Светослав Дачев, д-р Владимир Миланов, доц. Милена Енчева и д-р Кирил Палавеев.

След избирането си за председател на УС на БДББ доц. Диана Петкова сподели: “Нашият конгрес показа, че въпреки пандемията и умората духът на науката и желанието за знание не са намалели и гилдията ни е готова да посрещне предизвикателствата на времето, в което живеем. Обръщаме се с признателност и респект към всички пулмолози от доболничната и болничната помощ, които бяха неотклонно на трудовия си пост въпреки рисковете за собственото си здраве и за семействата си. Всички ние бяхме в помощ на страдащите хора с единствената цел да спасим човешки животи. Поклон за живите и минута мълчание за колегите белодробни специалисти, които изпълниха професионалния си дълг с цената на живота си. Да си пожелаем енергията, устрема за знание и развитие да не ни напускат в трудните времена. А ние сме доказали, че можем да отговорим с чест на сложните задачи. Нашата организация - едно от първите научни дружества в България, е устояла повече от 110 години, борейки се с различни заболявания като туберкулоза, белодробни инфекции, Covid-19."