Задава се фрагментиран парламент с до осем партии. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" политологът доц. Даниел Смилов. Той обясни, че именно това разделяне на избирателите измежду множество партии води до трудност за съставяне на правителство.

"Вторият фактор, освен фрагментацията, е, че имаме и сериозни разделителни линии между тези партии, които допълнително затрудняват съставянето на правителство. Аз бих очертал две такива разделителни линии. Едната е по-скоро геополитическа и е свързана с ориентацията на страната. Има партии, които са открито русофилски вече – това е "Възраждане“, но има и други, които така да се каже имат едно наум по отношение на геополитическата ориентация, и тук можем да разположим партията "Български възход“ на Стефан Янев, донякъде БСП. Друга разделителна линия е по отношение на ГЕРБ-ДПС – така наречения модел на управление "Борисов“. Там пък партии като "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, имат проблем да се коалират с ГЕРБ и ДПС", коментира Смилов.

Той коментира още, че България има проблем с правовата държава, която е базов принцип не само на Европейския съюз, но и на всяка съвременна демокрация. "Това, което ние не можем да осъществим, е безпристрастното прилагане на закона", подчерта политолога.