Един от ключовите въпроси, по които правителството предстои да заеме позиции е този с възобновяване на преговорите с "Газпром“. Това коментира доц. Даниел Смилов, политолог и специалист по сравнително конституционно право, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Аз предполагам, че ще направят опит за връщането на газовите договори. Три са важните моменти, за които трябва да следим. Първият е дали и как това правителство ще направи опит да върне договора с "Газпром“ и да се опита на практика да поднови отношенията с "Газпром“. И виждате, тече кампания в обществото, от определени среди, бизнес среди има такъв натиск. Но това е много рискована стъпка с оглед на факта, че "Газпром“ очевидно е част от руската военна стратегия и не е доставчик, на който може да се разчита. Но има и други въпроси, да речем какво ще направят по отношение на руските дипломати, т.нар. 70 изгонени дипломати – дали ще има опити за връщане, изобщо някакъв друг политика“, отбеляза анализаторът.

По думите му българските служби трябва да работят активно по руска линия заради инцидентите в складове за боеприпаси.

"България системно се е проваляла, помните каква позиция зае страната ни по отношение на казуса "Скрипал“. Тогава на практика подкрепихме Русия, и то в момент, в който всички ни партньори, целият Европейски съюз бяха заели съвсем различна позиция. След това пък се оказа, че ние сме имали подобен случай дори преди Скрипал – самото отравяне на Гебрев, след това взривовете в складовете отпреди няколко години, сега пак нов взрив. Така че това, пак казвам, не са някакви изолирани инциденти, очевидно става дума за целенасочена политика“, отбеляза Смилов.

Основният въпрос е как ще се позиционира служебният кабинет по отношение на ПП

"Доколко те ще опитат да представят политиките на кабинета "Петков“ като неудачни, да се опитват да вадят факти, документи и т.н., с които да дискредитират по един или друг начин поне части от кабинета "Петков“, защото знаете, това беше сложна коалиция. Основният въпрос е как ще се позиционира този кабинет по отношение на "Продължаваме промяната“ да кажем, с които президентът не е в особено добри отношения, меко казано“, посочи анализаторът.

Евелина БРАНИМИРОВА