Няма особена изненада, че Гълъб Донев остава министър-председател. Това заяви пред Агенция "Фокус" доц. Даниел Смилов, специалист по сравнително конституционно право и програмен директор на Центъра за либерални стратегии, във връзка с решението на президента Радев да остави Гълъб Донев на поста служебен премиер. 

Според доц. Смилов държавният глава няма да направи съществени промени в състава на следващия служебен кабинет. 

"Предполагам, че и Министерският съвет ще остане същият, дори и да има някакви отделни промени, но по-скоро вярвам, че ще става дума за приемственост", обясни той.

По отношение на това дали Румен Радев ще остави достатъчно време на политическите формации от 48-то Народно събрание да гласуват важното за страната ни законодателство по ПВУ доц. Смилов каза, че конституцията дава такава възможност. Според него тук ще си проличи дали някои политически формации имат желание да приемат отделни поправки в законодателството на страната. 

"Надявам се, че ще остави време. Това, което трябва да се направи по отношение на разследването на главния прокурор, е от доста голяма важност и за Шенген, и за ПВУ. Ако има достатъчно желание в определени политически партии, тук визирам специално ГЕРБ и ДПС, защото от тях зависи дали тези поправки ще се приемат, президентът би трябвало да остави достатъчно време. Има такава възможност по конституция, тя е доста гъвкава. След като сме чакали повече от три месеца, може да се почака още една или две седмици, така че да бъде приет този законопроект", каза още доц. Смилов.