В обществото има нагласа да се дискредитира парламентарната система. Това каза в аудиокаста на Радио "Фокус" "Това е България" доц. Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика, във връзка със зародилите се настроения за промяна на политическата система в страната. "Сега вече се отива към третия етап, понеже това беше голямото решение: един човек да взима, сред голяма част от обществото има такава нагласа, ние трябва да дискредитираме парламентарната система".  

Доц. Цеков обясни, че още след 1990 година номенуклатурата от преди 1989 година се е опитала да превземе държавата. Те са се обединили около целта за установяване на еднолична власт. 

"След трансформирането на старите мрежи: държавна сигурност, стопанската номенклатура в икономическа власт, те се успокоиха към края на 90-те години, че политическата турбуленция отминала, няма да има онзи реваншизъм, лустрация и т.н. Пред тях като прослойка възникна въпросът вече как да осигурят за децата си, за следващите поколения след тях, запазване на тези икономически позиции, включително връщане на обществения терен, няма значение дали е в политика, в наука, в култура, но завземане на позиции, както е било някога, нали, номенклатурата владееше всичко, не можеше без да си част от номенклатурата да имаш каквото и да било социално направление или точно беше изключение, та, с тази психология те започнаха да търсят с идеи как да завземат властта, разнородни, но обединени в едно: еднолична власт", обясни той. 

След преминаването на няколко етапа сега се стига до този, в който се афишира открито идеята за промяна в политическия ред.

"Започнаха още от края на 90-те да тикат идеята за президентска република. Защо и какво им беше обаче необходимо, за да, понеже обществото не е узряло – ние като общество отрекохме с гняв едноличната власт: чл. 1 от Конституцията, преди това едноличния монархически режим – това е било мечтата на България да се откъсне от едноличната власт. И затова те започнаха да подготвят обстановката. Първо създадоха мита за месията. В него се вписа по един подходящ начин Симеон Сакскобургготски. Рухна митът за месията, създадоха мита, следваща стъпка, мита за силната ръка. Казват: "Той мисия Симеон беше, обаче той нямаше силна ръка. Ако изберем месия е със силна ръка...“ В този образ се вписа Бойко Борисов. Като казвам това, не казвам, че те са участници в този процес. Казвам, че те са се вписали. Той беше старателно изграждан образ", каза Цеков.

Борислав Цеков обясни за това, че влиятелните групи, които искат да влияят по един или друг начин на управлението, са установили свои кадри в структурите на властта. 

"Тук говорим за стратегии. За стратегии на определени социални влиятелни групи и т.н. Защото в част от тези партии, кандидати за депутати се рекрутират от  деца, внуци, служители, секретари и секретарки, сътрудници, сътруднички и т.н. на хора от тези кръгове", каза още той. 

Цоня Събчева