Това, което виждам поне аз до момента, е една да я нарека вежлива умора в партиите и зацикляне в едни стандартни техни партийни клишета от последните 2 години. Няма нови идеи, няма и някак си по-позитивен поглед за развитието на държавата. Това каза в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" основателят на Института за модерна политика доц. Борислав Цеков. 

"У нас обаче от доста време насам начинът на правене на избори, съответно на кампания е диаметрално противоположен. Той е как ще унищожим съседното племе, защото то е олицетворение на злото, то няма право да съществува, и след като го унищожим и превземем ресурсите, които то контролира, ще цъфнем и ще вържем. Това е онова, което в началото по-плахо и неуверено преди 2 години, но вече съм абсолютно убеден в тази оценка, аз нарекох африканизация на политиката. Защото в така по-примитивните африкански държавици политиката не е онзи европейски или американски смисъл, която е политика ориентирана към общото благо", каза още доц. Цеков. 

По думите му, ако продължим в линията на метафорите и политиките, които партиите би трябвало да предлагат, са мечти или сънища за избирателите, то у нас можем да кажем, че нашата фабрика за сънища сънува кошмари.  

"Много важно чисто психологически дори според мен е коя от двете формации, които в момента си оспорват първото място, ще регистрира преднина. Защото ако това е ГЕРБ, те поне по заявките, които дават, ще направят сериозен опит за съставяне на правителство", допълни доц. Цеков.