За вчерашното денонощие са регистрирани над 20 000 разряда мълнии над страната. Това каза доц. Боряна Ценова от Секция "Числено моделиране“ към Департамент "Прогнози и информационно обслужване“ към НИМХ в интервю за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Това е един нормален ден с гръмотевична дейност. В събота, беше денят с най-много регистрирани гръмотевици и мълнии за страната за този месец, е имало около 32 000. Изследванията на гръмотевичната дейност у нас за десетгодишен период показват, че около 30% от всички мълнии са регистрирани през юни месец", заяви доц. Ценова.

Тя обясни, че основен инструмент за изготвяне на краткосрочните прогнози са числените модели. Обикновено регионалните модели са с много по-добра разделителна способност от глобалните, поясни доц. Ценова. В нашия институт ползваме два такива модела: ALADIN, който пускаме за Балканския полуостров, и "Арон“, който пускаме предимно за нашата страна. Последният позволява да се дава числена прогноза в много гъста мрежа. При нас в момента е на 2,5 км. Прогнозата напред е за 48 часа напред“, обясни доц. Ценова и допълни, че амбицията е в бъдеще да се покрива на 1 километър.

Една от дейностите на Департамент "Прогнози и информационно обслужване“ на НИМХ е визуализацията на различни метеорологични данни. Основната дейност е свързана с подготвянето на числена прогноза за времето.

Доц. Боряна Ценова обясни, че датчиците, които се използват, са на великобританската система за регистриране на мълнии. "Най-близките датчици са във Финландия и в Кипър. Тази система използва много нискочестотни сигнали и затова може да бъдат използвани по-малко антени, за да се регистрират сфериците, които излъчват мълниите, с доста добра точност", каза още тя.

Числените прогнози за днес показват, че са възможни и градушки на места, допълни доц. Ценова.