Има три линии, по които служебното правителство започва да оказва влияние върху предизборната ситуация. Това каза за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. Първата е по отношение на предишния кабинет, основно фокусирано спрямо "Продължаваме промяната“.

"Втората линия – по отношение на БСП, и се оформя една трета линия, която всъщност засяга в по-голяма степен "Демократична България“. Така че със сигурност действията на правителството, назначено от Румен Радев, ще окажат влияние върху предизборната ситуация“, каза още той.

Напълно сигурно е, че президентът, на тази предизборна кампания, няма да търси добро отношение от която и да е политическа партия, допълни политологът.

"Едновременно с това, разбира се, части от демократичната общност малко късно се ориентираха в общата нагласа на Румен Радев по отношение на Руската федерация и не само по отношение на Руската федерация. Така че в известен смисъл със закъснение започнаха да се ориентират в неговите амбиции и предпочитания, тъй като в крайна сметка Румен Радев настоява, като най-влиятелната политическа фигура в момента в България според проучванията на общественото мнение, Румен Радев настоява да налага дневен ред, а пък това, разбира се, няма нищо общо с конституционните му правомощия“, уточни Гълъбов.

"БСП е в много сложна ситуация, защото от една страна нейните избиратели подкрепят Румен Радев, от друга страна той на свой ред даде много ясно да се разбере, че той е против ръководството на БСП и едва ли не говори от името на редовите социалисти. Така че в това отношение БСП ще загуби. Тези избори ще бъдат тежки, с перспективата евентуално след възможна смяна на ръководството на БСП на следващи предсрочни избори БСП да успее да се завърне като сериозен политически фактор, но ми се струва, че тези избори ще бъдат много тежки за БСП“, категоричен бе политологът.

Според доц. Антоний Гълъбов България не е излязла от политическата криза, защото тя е между гражданите и политиците, а не между партийните лидери. Той допълни, че по време на предстоящата политическа кампания партиите трябва да се откажат от раздвояването на представата за реалността.

"Трябва да се откажат от раздвояването на представата за реалността. Ако се вгледаме внимателно в това, което отстояват участниците в предишното управляващо мнозинство и техните опоненти, ще видим, че всъщност те чертаят две коренно различни обяснения на реалността, които не могат да бъдат верни, и двете. Много важно е обективно да се посочат проблемите и да се предлага решение за тях. Всъщност българските граждани все още не мислят за избори, но когато започнат да мислят за избори, ще искат да чуят какво предстои, а не кой е бил виновен и за какво преди“, каза той.

"Хубавото е, че нямаме нов голям спасител, ако оставим настрана Румен Радев, който се опитва да влезе в тази роля. Хубаво е също така, че нямаме и някакъв пореден инженерингов проект, подобен на това, което сме виждали. Така че аз бих се надявал повече да е прагматизъм, бих се надявал повече доминиращата атмосфера на тези избори да е в търсене на конкретни решения. За съжаление обаче не виждам такова желание в повечето политически формации“, уточни Гълъбов.

Вилислава Ветренска