Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите на личните лекари, но трябва да стане плавно във времето, каза пред NOVA председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев

Смятам, че рязкото повишение - от 2,90 лв. да скочи няколко пъти - не е коректно спрямо потребителите, каза още той. По думите му трябва да се начертае път за плавно повишаване на размера на таксата през определени периоди от време, за да няма рязко натоварване на ползвателите на медицински услуги. Обективно погледнато потребителската такса изостава, като нивото ѝ е замръзнало от 2013 г., а доплащането в болниците е около 40 на сто, посочи той.

По думите му, за да има промяна в нивото на потребителската такса, трябват законови промени, както и дефинирането ѝ в Националния рамков договор. 

Преди дни депутати и лекари се обединиха около идеята за необходимостта от реформа в първичната извънболнична медицинска помощ, като на дискусия, организирана от комисията по здравеопазване, се обсъди нивото на потребителската такса, специализацията на лекарите, идеята за диференцирано заплащане на лекарите и др.