Най-трудно в жегите е на животните, които имат голяма козина и са с природни дадености, които им дават възможност да оцеляват по-добре зимата. Това каза архитект Добромир Бориславов – директор на Столичната зоологическа градина, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"В зоопарка има изградена система от водни басейни за определените видове – например при мечките, при гигантите, при големите котки. И в момента всичките басейни са пълни и когато животните наистина се загреят доста, те сами влизат да се поразхладят. А отделно ние правим специални бани на някои от най-големите – например на хипопотама Чико и на минихипопотама. При маймуните – по същия начин, имаме поливна система, която е направена така, че самите разпръсквачи са във вертикалната част на техните заграждения и понякога при такива много горещи температури я пускаме и през деня, защото тя оросява и създава представата и усещането по-скоро за нещо като тропически дъжд“, обясни Бориславов.

В жегите животните получават любимите си замразени плодове и зеленчуци, които са нещо като сладолед за тях, допълни директорът на зоопарка.

"Специално на маймуните и най-вече на мечките колегите гледачи от сектора замразяват техните най-любими плодове, като се почне от малини, ябълки, круши, различни горски плодове в едни специални ледени блокчета, които им ги хвърлят, и най-често им ги хвърлят във водата, за да комбинират усещането и да се получи 2 в 1 и по този начин се създава някакво усещане и спокойствие, за да може и те да се справят по-бързо с летните горещини“.

В момента всичките басейни са пълни и когато животните наистина се загреят доста, те сами влизат да се поразхладят, допълни той

Директорът на зоопарка за пореден път апелира към посетителите да не дават храна на животните, тъй като застрашават здравето и живота им.

"Защото те дават две-три солети и казват "Какъв е проблемът? Две-три солети нищо няма да стане“, обаче не си дават сметката, че в рамките на един ден могат 300 или 500 човека да дадат по две-три солети, което вече става огромен проблем“, уточни Добромир Бориславов.

Евелина БРАНИМИРОВА