Всяка година на 16-и октомври се отбелязва Световния ден на рестартиране на сърцето. Важно е да знаем, че оказването на първа помощ спасява човешки животи, съобщават от СОС. По инициатива на проф. Иво Петров и с активното съдействие на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, от повече от година са предприети редица дейности за повишаването на информираността на обществото за сърдечния арест и значението на оказването на първа помощ от свидетел на инцидента, както и за използването на автоматични дефибрилатори и физическото им подсигуряване на много посетени публични места.

В София с решение на градския парламент в началото на тази година бяха поставени автоматични дефибрилатори на 4 ключови метростанции – НДК, Орлов мост, Сердика и Васил Левски и един беше предоставен на звеното по аварии и бедствия към СО. Обучение с международен сертификат вече са преминали 48 служители на Столичния инспекторат, 50 души от Метрополитен АД и Аварийна помощ и превенция.

Създадена е Пътна карта за внедряване на програма за ранна дефибрилация на територията на Столична община, която начертава стъпките за действие в тази посока до 2050 г. Тя бе разработена по проект на фондация Първите три минути по Програма Европа 2021. Също по този проект беше създадено и популяризационно видео, което може да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=Wb3__Xa6LUM

Филмът е заснет по проект "Разработване на Пътна карта за внедряване на програма за ранна дефибрилация на територията на Столична община“, изпълняван от фондация Първите три минути с ...

До една година амбицията на проф Петров и Георги Георгиев е да бъдат обучени още 300 човека, служители на Столична община, основно от сферата на транспорта и др., които имат пряк контакт с граждани. Това ще позволи, програма за автоматична дефибрилация да бъде въведена в почти всички мобилни екипи на общината. Обучението ще се извърши от фондация Първите три минути, в сътрудничество с Българския ресусцитационен съвет.