Задържаха полицейски служител от СПС към СДВР София, който превозва мигранти. Това съобщи на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той е от Перник, на 23 години и от около 3 години работи в полицията. В момента на задържането му е бил облечен в полицейска униформа. Установено е, че полицаят е бил в болнични до 31 декември, а на 6-ти януари е трябвало да почне работа.

От прокуратурата определят действията му като изключително срамни и дръзки,  при положение, че има загинали негови колеги при гонитба на мигранти.

Случаят е от 8.30 часа тази сутрин. Мигрантите са били задържани на АМ“Тракия, в границите на село Бенковски, в посока София. В буса, управляван от полицейския служител, са били превозвани 31 мигранти, между 20 и 30-сет годишни, само мъже, в добро здраве. В момента текат разпити. Те са заявили, че са платили по 4000 лири всеки, или по около 400 български лева, на друго лице.

Служителят на полицията е бил и със служебна карта, за да може да отклони вниманието при евентуална проверка.

Мигрантите са били качени от Бургаско и е трябвало да бъдат закарани до Сърбия.

Предстои на полицейския служител да му бъдат повдигнати обвинения и да бъде задържан за 72 часа, а по-късно да бъда поискана от съда и мярка за неотклонение "задържане под стража“ .

Законът предвижда за деянието затвор от 1 до 6 години и глоба от 20 000 лева.