Климатолозите прогнозират, че температурата на Земята ще се покачи с 1,5 градуса по Целзий с 50% шанс да се запазят или увеличат настоящите нива на емисиите на парникови газове. През 2022 г. те поставиха нов рекорд. Това съобщиха в петък от пресслужбата на университета в Ексетър.

"Тази година ще поставим нов рекорд за антропогенни емисии на въглероден диоксид, въпреки необходимостта да поставим обратни рекорди. Някои положителни развития все още се случват, но участниците в Конференцията на ООН за климата спешно трябва да предприемат действия, ако искаме да избегнем 1,5 градуса повишаване на температурите по Целзий и повече“, каза Пиер Фридлингщайн, професор в университета в Ексетър (Великобритания), цитиран от пресслужбата на университета.

През декември 2015 г. беше подписано Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне. В нейната рамка участващите страни се ангажираха доброволно да намалят емисиите на CO2 през следващите десетилетия, за да поддържат средногодишното повишаване на температурата от около 1,5 или 2 градуса по Целзий.

Много климатолози предполагат, че тази цел няма да бъде постигната, тъй като за това човечеството ще трябва да намали емисиите до нула или дори да започне да премахва въглеродния диоксид от атмосферата. В допълнение към това страните, участващи в споразумението, разработват планове за ускорено възстановяване на гори и други естествени екосистеми, които активно абсорбират CO2 от атмосферата.

Изследователите са установили, че ключовата цел на Парижкото споразумение може да бъде провалена още през това десетилетие, въпреки всички предприети мерки. Учените стигнаха до това заключение в хода на измерването на това как нивото на емисиите на парникови газове се е променило през 2022 г.

Както установиха климатолозите, този показател продължи бързото нарастване, започнало миналата година. Той достигна 40,6 милиарда тона CO2, което е с 1% повече от миналата година. В същото време учените установиха, че количеството емисии на CO2, свързани с изгарянето на изкопаеми горива, се е увеличило с около 5,1% в сравнение с 2020 г.

Това предполага, че настоящата икономическа нестабилност и епидемиологичната ситуация не са попречили на възстановяването и рязкото увеличаване на използването на въглеводороди в промишлеността и енергетиката. Според изследователите тази цифра вече е много близо до рекордните стойности от 2019 г.

Ако това ниво на емисии се запази или увеличи, професор Фридлингщайн и колегите му прогнозират, че има 50% шанс температурите на Земята да се покачат с 1,5 градуса по Целзий още през това десетилетие.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ