Днес, 19.10.2022 г. ректорът на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов откри изложението на работодатели "Дни на кариерата - 2022“, съобщипа от висшето учебното заведение.

Форумът се провежда за 17-та поредна година в ТУ – София и в неговия филиал в Пловдив. Изложението предизвика огромен интерес сред работодателите – в тазгодишното издание участват рекорден брой фирми и организации - 180, от които 120 в София и 60 в Пловдив. Студентите на ТУ – София се възползват от възможността да се срещнат с бъдещите си работодатели, за да намерят подходящи работни позиции и се запознаят с предлаганите кариерни програми. В своето приветствие проф. Кралов заяви: "За мен е чест от името на академичното ръководство и лично от мое име да открия тазгодишното издание на изложението "Дни на кариерата“, което се провежда за 17-та поредна година. Техническият университет – София е най-старият и водещ технически университет в България, с близо 80-годишна история. Ние задаваме стандартите на инженерното обучение в страната и в целия регион. Верни на традициите и социалния си ангажимент, тази година ние открихме четири нови специалности – "Интелигентни системи и изкуствен интелект“ – на български и английски език, "Киберсигурност“ и "Анализ на данни“. Така отговаряме на потребностите на бизнеса, който от своя страна не само ни подкрепя, но и активно участва в учебния процес и така утвърждава неговата приложна ориентация. Нашият университет е част от Европейския технологичен университет, който обединява осем университета от различни части на Европа, с което за нашите студенти се откриват възможности за обучение на най-високо световно ниво и получаване на единна европейска диплома. Ние изграждаме центрове за върхови постижения и центрове за компетентност, с модерни лаборатории, където се твори наука и се обучават нашите студенти. Ние, преподавателите сме се посветили на каузата, вие да станете част от техническия елит на нацията, защото знанието е сила, която дава независимост и е условие за успешна професионална реализация. Уважаеми студенти, възползвайте се максимално от този шанс, който Ви дава настоящото изложение, направете информиран избор на най-доброто за Вас работно място. Изказвам своята благодарност и на фирмите, те тази година са с 30% повече в сравнение с предходни години, това е доказателство, че бизнесът ни разпознава като средище за получаване на образование с най-високо качество. Пожелавам успех на всички участници в изложението. На добър час!“

Приветствие към фирмите и студентите направи и проф. д-р инж. Георги Ангелов, директор на Дирекция "Информация и връзки с обществеността“ на ТУ – София: "Рекордният брой участници в "Дни на кариерата 2022“ е атестат за това, че индустрията оценява нивото на образование в нашия университет. Тук е мястото, където се изучават информационни и компютърни технологии, електроника, мехатроника и всички съвременни области на науката и техниката. Индустрията се развива динамично и ние вървим в крак с нейните изисквания. Пожелавам успех на фирмите и на студентите, за да се срещнат техните интереси!“

Д-р Венцислав Славков, управител на "Спесима“ ООД и член на Съвета на настоятелите на ТУ – София се обърна към фирмите и студентите с думите: "Подкрепям тази инициатива, защото тук бизнесът среща своите бъдещи служители, възпитаници на водещия технически университет в страната. Пожелавам на колегите си да намерят необходимите им кадри, а след това и правилния подход за тяхното развитие на работното им място. Пожелавам успех на участниците и посетителите на изложението!“.

От името на студентите Илиян Кордев заяви: “Скъпи колеги, работодателите днес са тук, защото знаят, че ние студентите на Техническия университет – София получаваме възможно най-доброто инженерно образование. Срещнете се с бъдещите си работодатели и изберете подходящата за вас фирма и работна позиция, за да поставите началото на една успешна професионална кариера. Успех на всички!.“

В същия ден от 14:00 часа се излъчи онлайн-студио, по време на което се представиха 5 фирми – Ултра Плей, Лим Текникс, MM Солушънс, Блек Сий Геймс и Блубито.

Изложението "Дни на кариерата - 2022“ в Техническия университет – София протече с огромен успех, стотици студенти проведоха разговори с фирми от различни сектори на икономиката от цялата страна. Работодателите от своя страна изразиха своята удовлетвореност, че отново са успели да се срещнат на живо с бъдещия инженерен елит на България и да подберат най-добрите за тях кандидати.

На 20.10.2022 г. форумът "Дни на кариерата - 2022“ продължава във филиал – Пловдив на ТУ – София, а официалното откриване е от 10:15 ч., във фоайето (партер) на IV-ти корпус на университета.