Днес в зала 4 на Интер Експо център ще започне Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Право на участие в него имат 1 513 прокурори, съгласно избирателния списък по чл. 29д, ал. 1 ЗСВ, като 1 410 от тях са заявили електронно гласуване. Общото събрание ще се проведе в две последователни съботи и ще бъде излъчвано в реално време на сайта на Висшия съдебен съвет в раздел: "Онлайн“.

В първата събота регистрацията на участниците ще започне в 08.00 ч., а началният час на събитието е – 10.00 ч. При липса на кворум, т. е. при регистрирани по-малко от половината имащи право на глас, събранието ще бъде отложено за един час по-късно и ще се проведе независимо от броя на присъстващите. Прокурорите ще проведат избори за председател на събранието, избирателна комисия и избирателни секции, както и ще бъде прието решение за времето за изслушване на всеки от 8-те кандидати. Те ще представят своите концепции за дейността на Висшия съдебен съвет и ще отговарят на въпроси, поставени от членовете на Общото събрание и на Избирателната комисия, включително на получените по чл. 29и, ал. 2 от ЗСВ.

След изслушването на кандидатите Общото събрание ще продължи на 9 юли 2022 г. в Съдебната палата, гр. София, бул. "Витоша“ № 2, партер (Централно фоайе), където в периода от 8.00 до 18.00 ч. прокурорите могат да гласуват с хартиени бюлетини. Изборният ден ще приключи с обявяване на резултатите от проведеното гласуване и решението на избирателната комисия.

В състава на Висшия съдебен съвет влизат петима представители на професионалната общност на прокурорите.