Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник тази година преминава под мотото "Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията“, съобщиха от общината.

Шопските празници се провеждат без прекъсване от 1970 г.

Традиция, станала емблема на града с достойни пазители и продължители, ценящи и пазещи шопските традиции и родовата си памет! Това е истински, неподправен празник, утвърден от живота, чакан с нетърпение, както от жителите, така и от гостите на общината.

Наричат го Шопски празник, не само за да празнуват шопите, но също така жителите и гостите на града да се докоснат до изпълненията на музикални творци от различни краища на България. Съдържанието на празника е свързано с фолклорното наследство, песни и танци, както и с неподправения хумор от шопския край, като традицията продължава и до днес.



В концертните вечери - от четвъртък до неделя на сцената ще се изявят НФА "Българе“, "Джуниър Бенд“ от “България търси талант“, Петя Панева от “Гласът на България“, Владимир Ампов – Графа, както и още известни имена от българската сцена.

Днес от 19.30 часа на стадион "Левски“ в гр. Елин Пелин жителите и гостите на града ще се насладят на дефилето "Елин Пелин празнува“, официалното откриване на празника и на изпълненията на Стефан Иванов от "България търси талант“, сборна формация "Шопи“ и Нели Петкова.



Представителният Шопски ансамбъл "Ради Радев“ ще отбележи своя 55-годишен юбилей с концерт-спектакъл "Път през Жарта“.



В съботния ден – 18 юни гостите на празника ще се насладят на конкурса "Мис Шопски празник“ и кулинарната изложба "Гозбите на шопа“, където традициите се срещат с модерността.



Община Елин Пелин се старае 53-то издание на Шопския празник да бъде истинско тържество на шопския дух и идентичност, което да покажем с гордост пред обществеността.