Жребият за номерата в бюлетините за гласуване на предсрочните парламентарни избори ще бъде теглен днес в 10:30 ч, съобщи Централната избирателна комисия.

Ще бъде определен и редът на представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.

Двата жребия ще бъдат теглени във фоайето на Зала "София" в сградата на Народното събрание на площад "Княз Александър I", входа от към Ларгото. 

Поканени са по един представител на партия и по двама представители на коалиция, регистрирани за участие в изборите.

Съгласно приетата от Централната избирателна комисия процедура за жребия за номерата в бюлетината за гласуване, определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната, и се вписва върху хартиените бюлетини и в бюлетините за машинно гласуване. Номерата на независимите кандидати за народни представители следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на регистрацията на независимия кандидат от съответната районна избирателна комисия.

Когато партия или коалиция не е регистрирала кандидатска листа в многомандатен изборен район в страната, в бюлетината за гласуване в този изборен район не се изписва нейният номер и за нея не се оставя празен ред.Днес ще бъде изтеглен и жребият на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от формациите, в различните форми на предизборна кампания по Българското национално радио и Българската национална телевизия. Тегленето на жребиите е публично и ще се излъчва по БНР и БНТ.

Днес е крайният срок, в който Централната избирателна комисия изпраща на районните комисии информация за заличените партии, за извършените промени в състава и наименованието на коалициите, както и информация за заличените коалиции.