Днес от 10.30 часа ще се проведе състезание по изкачване на стълбите към Националния храм паметник "Шипка“, Областна администрация Русе. Инициативата се организира от Областна администрация – Габрово и Регионалното управление на образованието /РУО/, като се събитието се реализира и с подкрепата на Областната управа в Русе. То е посветено на 145-ата годишнина от Шипченските боеве. В надпреварата могат да участват ученици от 5 до 12 клас от цяла България.

"Оценявайки изключителната роля на спорта в развитието на младите хора, както и всички форми на патриотичното им възпитание, категорично подкрепям инициативата. Смятам, че трябва да се отделя далеч по-голямо внимание на подобен род събития“, коментира Станев.

Събитията по националното честване са под патронажа на президента на Репеублика България Румен Радев, а лице на състезанието ще бъде световният шампион Йордан Йовчев, който ще подкрепи участниците в своебразния маратон, като се присъедини в надпреварата с тях.

Регламент на състезание

" Изкачване на стълбите към Националния храм - паметник Шипка"

Състезанието се организира и провежда във връзка със честванията на 145 години от Шипченската епопея, като един атрактивен начин за съхранение на историческата памет за поколенията. Събитията по националното честване са под патронажа на президента на Република България.