На празничния 22 септември събор събра българи и сърби. Край кюстендилското село Бобешино се срещнаха наследниците на фамилии, разделени от границите, въведени след Ньойския мирен договор.

Повече от 100 години границата между Сърбия и България край село Бобешино разделя братовчеди, братя и сестри. Ивица Захариев е от Босилеградско. Днес прекоси границата, за да се види с близките си, които живеят в България.

Според Ньойския мирен договор от 1920 година, граничната бразда е трябвало да мине и през средата на местния храм. Благодарение на усилията на местните хора е постигнато съгласие, черквата да остане на българска територия.

От 30-те години на 20 век около храма "Свети Йоан Кръстител" започват да се провеждат така наречените свиждания между роднини, останали разделени от граничната бразда. Сега хората си спомнят с тъга драматичните истории на разделените семейства.

Днес границата минава само на метри зад храма. А със срещи като днешната хората от двете страни на браздата продължават да пазят връзката помежду си, историята разказа БНТ.