Днес до 12 часа трябва да бъдат финализирани преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Както е известно, вчера Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев, като започна да тече срокът, в който тя трябва да върне на държавния глава папката или с имената на бъдещите министри, или празна. Срокът по закон е една седмица. 

Вчера излезе и неофициален списък с имената на министрите, които евентуално биха поели ресорните ведомства, ако досегашното управляващо мнозинство успее да намери път за ново правителство. От него стана ясно, че Тодор Тагарев няма да заема поста на министър на отбраната, освен това настоящите енергиен министър и образователен министър ще бъдат сменени съответно от Жечо Станков и Красимир Вълчев. 

Мария Габриел пък запазва поста на външен министър и ще го комбинира с премиерската роля. Николай Денков пък изглежда, че ще заеме вицепремиерския пост с ресор "Европейските въпроси". 

Двата преговорни екипи обсъждаха управленското бъдеще близо четири часа снощи. Като възможността те да продължат и утре сутрин, остава отворена. Според предварителната заявка днес Мария Габриел трябва да отиде на "Дондуков" 2 и да обяви пред държавния глава финалното решение. Възможностите са само две - или България ще има редовен кабинет или отиваме на предсрочни парламентарни избори.