Фалшиви новини, пропаганда, кликбейт, свръхинформация, социални балони и ехостаи. Език на омразата, кражби на самоличност, тролове и онлайн тормоз.

Това са само част от проблемите, с които младежите се учат да се справят в по-голямата част от живота си, която прекарват онлайн.

Днес  от 10:30 часа с екипа на сдружение Пробудник и партньори Ви каним в споделеното работно пространство Korner на ул. Княз Борис I №86, за да се запознаете със същността на тези проблеми от различни гледни точки и да обсъдим заедно изводите и резултатите от едномесечната образователна кампания "(Не) вярвай на очите си!“. Това съобщиха организаторите на кампанията.

Представители на всички ангажирани участници в проекта – организаторите от сдружение ПроБудник, посланици, обучители, експерти и младежи, ще споделят своите наблюдения, изводи и гледни точки. Ще разгледаме и обсъдим темите от различни перспективи:

Ния Петрова, председател на сдружение ПроБудник - инициатор и двигател на проекта и победител в музикалното шоу “Гласът на България" през 2018, която ще представи резултатите и материалите от кампанията;

Ваня Нотева, обучител и част от екипа на сдружение ПроБудник - като експерт в работата с младежи с цел подобряване на тяхното качество на живот, ще сподели наблюденията си от тридневния обучителен форум за личностно развитие.

Тино и Евгени Кирилов – част от посланиците, заставащи зад каузата "(Не) вярвай на очите си!“, които ще споделят своя личен поглед, опит и предизвикателства в дигитална среда;

Тони Карабашев – импровизационен актьор от ХаХаХа Импро и обучител в кампанията ще говори за най-разпространите според него онлайн проблеми;

Мария Юрукова - доктор по политически науки в специалност “Медийна политика и право на ЕС", преподавател в Катедра Европеистика на СУ, ще наблегне на спецификите в областта на противодействието на дезинформацията и насърчаването на медийна грамотност и критично мислене.

Борислава Якова – психолог, който ще сподели професионалните си наблюдения и опит от работата с потърпевши от насилие и тормоз, и поведението на младите хора в онлайн среда.

Младежи - преки участници в кампанията, които ще разкажат за своите впечатления от обучителния форум, разсъждения, изводи и придобити знания.

Учители и младежки работници - преки комуникатори с целевите групи на проекта, които ще споделят плановете за това как ще надграждат мисията в бъдеще.

Агенция Imp-Act - комуникационни партньори на проекта, които ще разкажат за процеса на изграждане на кампанията.

Представители на медиите – заинтересовани от темата журналисти, които се припознават в каузата на кампанията и осъзнават своята роля за ограничаване на дезинформацията и подобряване на безопасността в интернет.

С проекта "(Не) вярвай на очите си!“ сдружение ПроБудник отново насочва обществения интерес към ежедневните опасности в интернет чрез поредица от обучения, видеа, работилници, дискусии,  информационна кампания в социалните мрежи, образователни материали и концерти. В открита дискусия по темите взеха участие много известни личности, артисти и експерти, които препоръчаха практики за ефективно справяне с проблемите.

Проектът "(Не) вярвай на очите си!“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта", по договор 25-00-47 от 29.07.2022.